Central Park titkok / Secrets of NYC’s Central Park

 
 

←←NyitóoldalHa körbejárod, 9,6 km-t sétálhatsz. 7 tó fölött, de egyébként összesen 36 hídon mehetsz át. 48 szökőkutat, emlékművet és szobrot csodálhatsz meg. 21 tisztáson és játszótéren csinálhatsz programot és több mint 9000 padon pihenhetsz meg. Mindezt 24.000 fa díszíti a parkban. A Manhattan szívében található Central Park kétségtelenül New York egyik legértékesebb kincse és a new yorkiak egyik legkedvesebb helye. A közel 3,5 km2 nagyságú hatalmas park (4 km x 800 m) 1857-ben készült el és mára évi 40 milliónál is több látogatója van. Ez gyakran zsúfoltságot okoz a leglátogatottabb helyeken úm. a Bethesda-szökőkút, a Nagy Tisztás (Great Lawn), a Strawberry Fields (John Lennon), ugyanakkor jóval kevesebben ismerik a park egyéb helyeit. Pedig a festői ösvényektől a titkos történelmi emlékekig itt több mint egy tucat rejtett drágakő és izgalmas pont található.

 • Blockhouse No. 1 – A legrégebbi ismert épület a Central Park magasabban fekvő, északi szélén ez a szerény erődítmény, melyet az 1812-es britek elleni háború alatt építettek. Bár a belépés nem lehetséges, azért körbejárható. Az erőd jelenleg sem áll üresen, mert egy jókora zászlórúd áll a közepén. Változatlan formában több mint két évszázada áll itt. Hogy el ne tévedj, a túrád előtt tájékozódj a térképedből!
 • Duke Ellington szobor – Duke Ellingtont Bronxban temették el, de a legendás jazzzenésznek állított szobor a Central Park északkeleti bejáratánál a Duke Ellington Circle-nél van. Az 1997-ben felavatott hatalmas bronz emlékművet Robert Graham tervezte.
 • Huddlestone Arch – 1866-ban épült Calvert Vaux, a park egyik főépítésze tervei nyomán. A kőívet a gravitáció tartja egyben. A több tonna súlyú kövek nyomást gyakorolnak egymásra így tartván meg a szerkezetet. Mérnöki!
 • Conservatory Garden – Ellentétben a park Olmsted mester tájépítész által kialakított, többnyire természetes hatású részeivel, ez a kert egy formális kert. Az olasz, francia és az angol kertek stílusát és színeit láthatjuk itt. Egy kis óvilági befolyás 24.000 m2-en. Északi elhelyezkedése révén ez is egyike a park hivatalos csendes zónáinak (Official Quiet Zone).
 • Vanderbilt Kapu – A kovácsoltvas kapu, amely a Conservatory Garden keleti bejáratánál áll, egy különleges látványosság. Egykor Cornelius Vanderbilt II. hatalmas kastélyának része volt. A nagybirtok akkoriban a legnagyobb magánterület ill. lakás volt New Yorkban, de rövid idő után lebontották, hogy helyet biztosítsanak egy Bergdorf Goodman üzletháznak. Elrejtve, de a kapu azonban továbbra is megmaradt New York aranyozott korszakának relikviájaként.
 • Engineers’ Gate – A Central Park 20 különböző bejáratánál 20 nevezetes kapu van, amelyek mindegyike más és más hivatásra, csoportra emlékezik. Úttörőkre, nőkre, kézművesekre, tudósokra, akik szerepet vállaltak New York City világvárossá válásában. Az egyik ilyen a díszes Mérnökök Kapuja, mely a keleti 90. utcánál, a Jacqueline Kennedy Onassis víztározó mellett található. A kapu az egykori polgármester John Purroy Mitchel mellszobrával díszített, akinek nevéhez, hivatali szerepe mellett, az 1917-ben megnyitott Water Tunnel No.1 (vízvezeték) is fűződik.
 • Seneca Village – A mai Central Park helyén volt falu. 1825-ben alapították és ez a település volt az első és legnagyobb szabad, afro-amerikai közösség New Yorkban. A 81. és 89. utca közötti területen mintegy 270 ember élt, de 1853-ban az állam csekély összeg fejében kisajátította a területet (341 ha), hogy előkészítsék a park építését. A falut 1857-ben lebontották és a telepesek elmentek. A közösség emlékét tábla őrzi a Mariners’ Playground közelében. A Central Park építésének azon túl, hogy a városlakók pihenését, szórakozását szolgálja, gazdasági oka is volt, mert elkészülte után a körülötte lévő ingatlanok értéke jócskán megnőtt.
 • Diana Ross Playground – 1983-ban Ross a Nagy Tisztás-on (Great Lawn) lépett volna fel, de egy heves nyári zivatar miatt a koncertje félbeszakadt. Később elkötelezte magát, hogy a koncert bevételéből kárpótlásként egy játszóteret építtessen a park közelében lakó gyermekeknek. Némi bürokratikus huzakodást követően, terve 1986-ban valóra vált. A megvalósításban Ed Koch, akkori polgármester úttörő szerepet vállalt. A tér a park nyugati oldalán az Amerikai Természettudományi Múzeum közelében van.
 • Charles B. Stover Bench – Amíg a Grand Central pályaudvar a Suttogó Galériájával dicsekedhet, addig a Central Park a Suttogó Paddal mégpedig a Shakespeare kert közepén. A gránitpad félköríves kialakítása különösen alkalmas a hangok irányítására, így a két végén ülő emberek suttogva is hallják egymást.
 • Belvedere Castle – Nem kifejezetten a park titkos helyei közé tartozik, de talán nem annyira köztudott, hogy kisebb megszakításokkal, de 1919 óta a Nemzeti Időjárási Szolgálat egyik állomása. A kastély helyszínként szolgált a Sesame Street-ben szereplő Count von Count gróf figurájának is, akit Lugosi Béla Drakula alakja ihletett és aki számolni tanította a gyerekeket. A kastélyról szép kilátás nyílik a parkra.
 • The Ramble – Délebbre haladva, kb. a 77. utca magasságában található egy Olmsted által vízionált bujább, sűrűbb növényzetű, kanyargós utak által tagolt liget. Valamikor ez volt a Fruited Plain azaz Gyümölcsös Tisztás, mert az anonim szex űzőinek itt volt a találkozóhelye. Ha kicsit távolabb akarsz kerülni a tömegtől, akkor érdemes felfedezni a park ezen részét. Már csak azért is, mert itt él a legtöbb madár a parkban.
 • Eagles and Prey – A Sas és Áldozata az Irodalmi Sétány-on látható és talán a legrégebbi szobra a parknak. Christophe Fratin francia szobrász készítette és 1863-ban állították fel, egy évtizeddel a park hivatalos befejezése előtt. A szobor a 69. utcai Mall közelében található.
 • John Randel Jr.’s surveyor’s bolt – Rejtélyes, sziklába ágyazott vascölöp, melyről kevesen tudják, de történelmi jelentőséggel bír. Ez az utolsó, egykoron a City utcai rácsszerkezetének kijelölésére szolgáló több ezer cölöp egyike, melyet 1811-ben a korabeli földmérők használtak. A pontos helye titkos, de ha keresed, akkor megtalálod… 🙂
 • New Yorki ivóvíz – Legalább 5 és mind ember alkotta vízesés található a park Ravine nevű részén kb. a 110. utca magasságában. A sziklák által eltakart 122 cm átmérőjű csőből ivóvíz folyik, mely egy patakban halad tovább. A Ravine északnyugati lejtőjén egy valóságos erdő található tölgy, hikory, kőris és juharfákkal.
 • Történelmi Fák – Amikor a Central Park épült, a város több mint 270 000 fát és bokrot ültetett el és jó pár már ott lévő fát is megőriztek. Ma Olmsted és Vaux idejéből csak mintegy 150 fa maradt, de közülük soknak egyedülálló története van. Ezek a Yoshino-cseresznyefák a víztározó keleti oldalán, melyeket Japán 1912-ben adományozott az Egyesült Államoknak. Közülük a Kwanzan-cseresznyefák az elsők, melyek a parkban virágba borulnak.
 • The Ramble Cave – Indián-barlang néven is ismert természetes barlang. A parképítés során fedezték fel. Sajnos az 1900-as évek elején a barlang több bűncselekmény és legalább egy, felderített öngyilkosság helyszíne volt. 1929-ben a The New York Times számolt be 335 ember letartóztatásáról, akik nőket raboltak el és zaklattak, többnyire a barlangban. Végül a barlang túl veszélyessé vált, ezért mindkét végén lezárták. Ma a barlang megközelíthetetlen, de a bejárat a fenti útról látható, így a látogató számára továbbra is érezhető a hely titokzatossága.
 • The Secret Christmas Tree for Pets – Az Állatok Titkos Karácsonyfája. A fenyőfát mindig egy eldugott helyen díszítik fel, ahol csak ritkán találkozol bárkivel is. Egy nyugodt és csendes hely, ahol emlékezhetsz az elvesztett állatodra. A karácsonyfára minden évben rengeteg dísz, fénykép, játék és vers kerül fel.
 • A Central Park lámpáinak titkos kódja – Hacsak nem vagy lámpaoszlop megszállott, valószínűleg nem veszed észre azokat a dombornyomott számokat, amelyek egy fémlemezen vannak elhelyezve a park Henry Bacon által gyártott 1600 db öntöttvas lámpáján. Ha rádsötétedik vagy lemerül a telefonod vagy nem ismered a parkból látható nevezetesebb, magas épületeket, könnyen “elveszíted” az égtájakat a parkban. A City azonban nem hagy cserben. A fémlapokon az első két szám a legközelebbi keresztutcát jelöli keleten és nyugaton. Az utolsó számjegy ha páros, akkor közelebb vagy a park keleti, ha páratlan, akkor közelebb vagy a park nyugati oldalához. A harmadik szám minél nagyobb, annál közelebb vagy a park középpontjához. Igen egyszerű és hasznos megoldás.
 • Shakespeare Kert – New York mindig is irodalmi város volt, ezért helyénvalónak tűnt, hogy egyik fő látványossága, egy négy hektáros kert az angol drámaíró és költő William Shakespeare emlékét őrizze.  Tökéletes hely egy romantikus sétára vagy üldögélésre egy jó könyvvel. Ez a terület is egyike a Central park hivatalos csendes zónáinak (no zenélés, felvonulás stb.).
 •  
   

  ←←Nyitóoldal

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s