Grand Central titkok / Secrets of Grand Central Terminal

 

←←Nyitóoldal


A New York City központjában (89 E 42nd St.) található, 1871-ben már működő, de hivatalosan csak 1913-ban megnyílt pályaudvaron az elmúlt több mint 100 évben utasok és látogatók milliói fordultak meg, de a grandiózus épület olyan titkokat őriz, melyek csak kevesek számára ismertek. Fedjünk fel néhányat a Grand Central titkaiból!

 • 2044 m2 hiba – A pályaudvar főbejárati csarnokát (Main Concourse) egy hatalmas, a csillagjegyeket ábrázoló, mennyezeti festmény díszíti. Kevesebb, mint két hónappal a terminál megnyitása után egy naponta ingázó amatőr csillagász észrevette, hogy az októberi zodiákus képe az égtájakkal ellentétes irányú azaz az univerzum tükörképe van megfestve. Amikor a polgármester levelet küldött Vanderbiltnek, a tulajdonos-építtetőnek, a család azt válaszolta, hogy a festmény így tökéletes. Elképzelésük szerint ez volt a cél, ugyanis a csillagképeket szándékosan nem a földi világ felöl, hanem a mennyek felől, isteni nézőpontból festették meg. A valódi magyarázat feltehetően sokkal prózaibb azaz a kivitelezők fordítva tartották a vázlatokat. 🙂
 • Eldugott bár – Az ismertebb Oyster Bar-on kívül van még egy pazar kiállítású társalgó is a Grand Centralban. Lépj be az állomásra a 42nd St./Vanderbilt Ave. felől és menj fel az erkély szintjére. Ebben a teremben fekete ruhás, gyöngyökkel feldíszített pincérnők, piros rúzsos ajakkal szolgálják fel a Jazz Age inspirálta koktélokat mint pl. a dekadens Prohibition-puncsot (prohibition = jellemzően a szesztilalom ideje, 1920-1933). A kifinomult tér eredetileg Vanderbilt barátja, John W. Cambell iparmágnás irodája volt. A terem keleti szőnyegekkel, porcelán vázákkal, masszív kőkandallókkal, ólomüveg ablakokkal és plüsskanapékkal van díszítve ill. berendezve. Ez NYC egyik legjobb eldugott bárja.
 • Két értékes óra – Az épület homlokzatán található a világ legnagyobb, közel 4 m átmérőjű Tiffany órája. A sárgaréz és a Tiffany-féle színes üveg kombinációjú órát Merkúr, Hermész és Minerva római istenek ölelik körül. A hatalmas lobby közepén pedig, az információs körpavilonban egy 4-lapú, domború számlapú óra található. Anyaga vörösréz-opál üveg rézfaragással, a Vanderbilt család szimbólumával. Az alkalmazottak részére a pavilon közepén titkos lépcső rejtőzik, mely az egy szinttel lejebb lévő infóponthoz vezet. Az óra becsült értéke Sotheby és Christie szerint 10-15 millió dollár között van. Lapjai pontosan a 4 világtáj irányába mutatnak. Mindkét óra “atompontossággal” jár és a Maryland Tengerészeti Obszervatórium által vezérelt.
 • A titkos vágány – Az állomás mélyén elrejtve található a 61-es vágány, melyet először áruszállításra használtak. Később a magánvonatokon érkező gazdag utazók privát szféráját szolgálta. A 61-es vágány leggyakoribb utasa Roosevelt elnök volt. Roosevelt 39 évesen kapta el a járványos “gyermek”bénulást. New Yorki útjai során nem akart tolószékben mutatkozni a nyivánosság előtt. A vágány a Waldorf Astoria Hotel garázsszintjénél lévő különleges teherfelvonóhoz csatlakozott. Így autójában ülve juthatott el a szállodáig.
 • Grand Central Mozi – 1937-1967-ig egy 242 férőhelyes mozi is volt a pályaudvaron, mégpedig a 17-es vágány mellett. Az évtizedekig virágzó moziban rövidfilmeket, híradót, dokfilmeket és rajzfilmeket vetítettek. Aztán jöttek a kiskereskedelmi üzletek, de a lenyűgöző installációról készült fotók még mindig léteznek.
 • A kijelző táblák hibáznak – Ők folyamatosan és pontosan 1 percet sietnek, mégpedig tervezetten és tudatosan. A cél ezzel a rohanás, az őrület és a balesetek elkerülése, hogy a késében lévő utasok ne szaladjanak olyan vonat után, mely nagy valószínűséggel az orruk előtt fut majd ki a pályaudvarról. A vonatok tehát pontosan 1 perccel később indulnak a kijelzett időhöz képest. 1 perc nem sok idő, mert nem zavar meg minket annyira, ha karóráinkra, mobiljainkra pillantunk. Viszont elég lehet a tülekedés elkerülésére vagy a száguldó utas megnyugtatására. A peron karmesterei tehát ahelyett, hogy az utasokat siettetve kiabálnának, azt mondják mindenkinek, hogy lassítson. Az ország számos pályaudvara közül a Grand Central előkelő helyen áll a balesetek minimális számát ill. a vonatjukat lekéső utasok számát illetően.
 • Az M42-es bunker – A Grand Central kb. 10 emeletnyi mély alagsorrendszere (az egyik legmélyebb NYC-ben, mert a FED-é jóval mélyebb) rejti a sem a tervrajzokon, sem a térképeken nem található M42 nevű titkos energiaállomást, mely 11.000 V váltakozó áram átvitelére képes. Az M42 1913-as megépítése tulajdonképpen a gőzüzemű vasútról a villamos üzemű vasútra történő áttérés idejére esett. A titkos bunker létezését csak 1981-ben ismerték el. Nagy hasznát különösen a II. Világháborúba való belépéskor vették, amikor a csapatszállító vonatok zökkenőmentes forgalmát kellett biztosítani. A háború alatt a turbinákat és áramátalakítókat katonaság védte. Aki oda behatolt, nem jött ki élve. Ám két, az alagsorban dolgozó német kém által Hitler is tudomást szerzett az M42-ről. A keleti parthoz küldött U-Boat-okat a parti őrség, a kémeket pedig az FBI kapta el, így a Grand Central elleni szabotázs meghiúsult. Ez lett volna az “Egy Vödör Homok” akció, melyet a turbinák közé szórtak volna… Az időközben korszerűsített M42 ma is tiltott terület. A Grand Central főkapcsolója is itt van.
 • Mennyire szerettek dohányozni a NY-iak – Legtöbbünk túl fiatal ahhoz, hogy emlékezzen arra az időszakra, amikor a dohányzás a nyilvános helyeken teljesen elfogadott volt. Ennek a nikotinos múltnak a maradványa egy kis sötét folt a mennyezeti Rák csillagjegynél, melyet a felújításkor hagytak meg emlékeztetőül. 1998-ban a város megtisztította a mennyezetet a Grand Central restaurációs projektjének részeként. A legtöbben azt feltételezték, hogy a vastag barna és szürke réteget a vonatok szennyezése okozta. Vizsgálatok kimutatták, hogy a szennyeződés 70%-ban nikotin és kátrány volt.
 • Sport – A Grand Central területén a mai nevén Vanderbilt Teniszklubnak 2 nyilvános teniszpályája van és van egy szintén nyilvános fitneszterem is a pályaudvaron. Az óradíj elég borsos, kb. $250. A teniszpályákat 1965-ben a magyar emigráns Geza A. Gazdag alapította Vanderbilt Athletic Club néven. A 80-as évek óta a teniszpályák Donald Trump tulajdonában vannak.
 • A Suttogó Csarnok – A 4-boltíves csarnok az Oyster Bár mellett, a pályaudvar alagsorában található. Hogyan működik? Ha 2 ember, fülüket a csempéhez közel tartva beáll az átellenes boltívek sarkaiba, akkor még a tömeg zümmögése ellenére is hallják egymás beszédét, noha a köztük lévő távolság több mint 15 m. Örök titok marad, hogy a különleges akusztika tudatos tervezés eredménye vagy a véletlen játéka. Szerencsére, a 2012-es restaurációs munkák nem tettek “kárt” a Suttogó Csarnokban.
 • Rejtett átjárók – Bár ez a terület nagyon el van rejtve és nem is verik nagy dobra a létezését, ha tudjuk hogyan érjük el, akkor nincs tiltva, hogy megnézzük. A főbejárati csarnok hatalmas ablakai mögött elrejtve átjárók, lépcsők és folyosók vannak. A Grand Central fölötti irodákban dolgozók közlekednek itt anélkül, hogy át kelljen kűzdeniük magukat az utasok hadán.
 •  
   

  ←←Nyitóoldal

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s