Washington D.C. random

←←Nyitóoldal

 • Ha azt gondoljuk, hogy Amerika első elnöke egyben a Fehér Ház első lakója is volt, akkor tévedünk. George Washington soha nem élt Washington D.C.-ben, mert a Fehér Ház felépülése előtt 1 évvel meghalt. Így a Ház első lakója az Államok második elnöke, John Adams volt.
 • A világ legnagyobb könyvtára a Kongresszusi Könyvtár, mely több mint 160 millió rekorddal rendelkezik 535 mérföld (861 km) polchosszon. Egyedül a nagy olvasóteremben 45.000 kézikönyv található. A könyvtár alapgyűjteményét Thomas Jefferson 6.000 könyvből álló könyvtára képezte.
 • Senki nem metrózik szívesen csúcsforgalom idején, de a szenátus tagjai és a kormányzati személyzet kényelmét szolgálandó, a Capitolium 1910 óta saját metróval rendelkezik. A vonal körbe jár az épület alagsorában és a Fehér Házat, a Capitoliumot és a szenátori irodaházakat köti össze. A teljes út kevesebb mint 1 percig tart.
 • Washington D.C. számos szép hídnak ad otthont. A 6 legfontosabb híd az Anacostia folyón ível át. 7 másik híd a Potomac folyón és több mint egy tucat a Rock Creek Park mentén található.
 • Martin Luther King Jr., az amerikai polgárjogi vezető szobra Lei Yixin kínai szobrász alkotása. A szobor 59 gránit darabját Kínában válogatták ki és szállították az Államokba.
 • Work hard, party harder! Azaz Dolgozz Keményen, Partizz még Keményebben!, ahogy itt szokás mondani. Egy nehéz nap után jól esik a lazítás. A kicsit visszafogott washingtoniakról nem is gondolnánk, de a városban (Columbia Kerület) több bort fogyasztanak, mint bármelyik más államban az USA-ban.
 • A Capitolium tetején van egy közel 7 tonna súlyú, 5,9 m magas női bronzszobor. Ő a Freedom-szobor. A fejdísze egy sas nagy tollakkal, bal vállán natív amerikai takaró van átvetve. A talapzaton az USA 1956-ig hivatalos, régi mottója olvasható: E pluribus unum (One from Many azaz Egy a sok közül), mely a különálló államok egységét hangsúlyozza. Jelenleg a hivatalos mottó: In God we trust (Istenben bízunk), mely a pénzérméken és a bankókon is szerepel.
 • 1884-ig a Washington Monument (169 m) volt a legmagasabb építmény a világon, de az Eiffel-torony (1889, 300 m) hamarosan megelőzte. Persze, azóta számos más még magasabb építmény épült a világon. Washington D.C.-ben továbbra is ez az obeliszk a legmagasabb építmény.
 • Ha a Fehér Házban kell “kimenned”, akkor 35 különböző illemhely közül választhatsz. Az épület maga 6 szintes (az alagsori szintekkel együtt), 412 ajtaja, 147 ablaka, 28 kandallója, 8 lépcsőháza és 3 liftje van. Nem mondható nagy épületnek.
 • A Capitolium terveztetése volt az első valóság-show, mely George Washington és Thomas Jefferson ötlete volt. A győztes tervező jutalma 500 dollár lett volna. Azonban a 17 beérkezett terv egyike sem tetszett Washingtonnak. Végül egy skót orvos, William Thorton tervét fogadták el, melyet az orvos ráadásul a pályázati határidő után adott be.
 • Aki Washington D.C.-ben figyeli az autók rendszámtábláit, gyakran láthatja az “Adózás képvislet nélkül” feliratot. Ez a Függetlenségi Háborúk indulásának egyik emblematikus jelszava volt (eredetileg: No Taxation without Representation). Az amerikai gyarmatokra ugyanis úgy vetett ki adót London, hogy a kolóniák polgárai semmilyen képviselettel nem rendelkeztek a brit parlamentben. Ami azt illeti Washington D.C. adófizető polgárai még mindig nem rendelkeznek kongresszusi szavazati joggal, mert Columbia Kerület anno csak a kormány székhelyéül lett létrehozva nem pedig azért, hogy ott polgárok is lakjanak noha ma több mint 600.000-en élnek a városban.
 • 1912 márciusában Tókió polgármesterétől, ajándékként az amerikai népnek, 3020 db cseresznyefa érkezett Washington D.C.-be. A szállítmány 12 különböző fajtájú cseresznyefából állt. Ellátogatni Washington D.C.-be a Cherry Blossom (cseresznyefa-virágzás) idején különleges élmény.
 • A kelet-nyugati irányú utcák betűkkel vannak jelölve, de az “I” és “K” utcák között nincs “J” jelölésű utca. A városi legenda szerint a korabeli várostervező, Pierre L’Enfant gyűlölte John Jay-t, az új ország Legfelsőbb Bíróságának elnökét, ezért a jelölésekből kihagyta a “J” betűt.
 • Nyilvános illemhelyek közelében nem lehet táncolni, énekelni és fütyülni.
 • Ha valami nincs rendben az autódon, pl. nincs felhúzva az ablak vagy nyitva van az ajtó, akkor akár otthon is, a kocsifelhajtódon álló autód szélvédőjére is kitűzhetnek bünticédulát.
 • Felettébb vicces, de Washington D.C.-ben nem házasodhatsz össze az anyósoddal.
 • Az eredeti terv szerint George Washington végső nyughelye a Capitoliumban lett volna, de végakarata szerint otthonában, D.C.-től 25 km-re délre, a virginiai Mount Vernonban temették el. Így, a Capitolium alatt van egy üres kripta is… Hátborzongató.
 • A Fehér Ház eredeti telefonszáma 1878-ban az 1-es volt, de az Ovális Irodában egészen 1929-ig nem is volt telefonkészülék.
 • Washington D.C.-ben csak egyetlenegy elnök, az Államok 28. elnöke, Thomas Woodrow Wilson (1856-1924) van eltemetve a Washington Katedrálisban.
 • Abraham Lincoln nyaranta a Soldier’s Home-ban lakott. A 6,5 km-es utat a Fehér Házig lóháton tette meg naponta.
 • Washington D.C.-ben 175 követség van és a népesség 15%-a nem beszél angolul. A városlakók közel 50%-a! afroamerikai állampolgár.
 •  
   

  ←←Nyitóoldal

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s